Τετάρτη, Σεπτέμβριος 17, 2014
Κουλουράκια
Κουλουράκια

Κουλουράκια (10)

ΥΛΙΚΆ:

  • 1 κιλό αλεύρι(η όσο σηκώσει)
  • 400 γρ. ΦΥΤΙΝΗ
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά + 1 αυγό για το άλειμμα
  • 1 κρόκο
  • 1/2 ποτ.γαλα
  • 3 βανίλιες
  • 15 γρ. αμμωνία


ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

 

  1. Χτυπάμε καλά την μαργαρίνη με τη ζάχαρη.
  1. Προσθετουμε ένα-ένα τα αυγά.
  1. Διαλύουμε στο γάλα την αμμωνία και το ρίχνουμε στο μείγμα
  1. Προσθετουμε τις βανίλιες και σιγά-σιγά το αλεύρι.
  1. Πλάθουμε σε διάφορα σχήματα κουλουράκια και τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό.
  1. Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίζουν ελαφρός.

 

ΥΛΙΚΆ:

  • 4 ασπραδια αυγών (1 ώρα εκτός ψυγείου)

  • 1 κούπα ζάχαρη

  • 300 γρ. ινδική καρύδα-τριμμένη

  • ξύσμα από 1/2 λεμονί


ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

  1. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπραδια με 1 πρόζα αλάτι στην αρχή με χαμηλή ταχύτητά.
  2. Όταν το μείγμα είναι σε μορφή μαρέγκας,τότε προσθέτουμε σίγα-σιγά την ζάχαρη.
  3. Συνεχίζουμε το χτύπημα δυνατά για μερικά λεπτά ρίχνοντας μέσα το ξύσμα λεμονιού.
  4. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε το μείγμα με την καρύδα.
  5. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα βάζουμε με ένα κουτάλι την ζύμη σε μικροί απόσταση ένα από το άλλο.
  6. Τα ψήνουμε στους 150 βαθμούς πάντα σε προθερμασμενο φούρνο στον ΑΈΡΑ για 15 λεπτά.
  7. Στην περίπτωση που δεν χουμε φουρνο με ΑΈΡΑ τότε τα ψήνουμε σε αντίσταση στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά περιπου.
  8. ΠΡΟΣΟΧΉ: προσέχουμε να μην παρά ψηθούν! Πρέπει να έχουν ελαφρά ρόδινο χρώμα στις άκρες μόνο,σχεδόν άψητα!
  9. Τα σερβίρουμε αμέσως μόλις κρυώσουν.
Παρασκευή, 20 Απρίλιος 2012 11:45

"ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ"-μπεζεδάκια με αμίγδαλα

ΥΛΙΚΆ:

(για περίπου 30 κομμάτια)

  • 3 ασπράδια αυγού σε θερμοκρασία δωματίου (90 γρ.)

  • 250 γρ.αμύγδαλα τριμμένα(σκόνη)

  • 250 γρ.ζαχαρη άχνη

  • 30 αμύγδαλα ολοκάθαρα χωρίς την φλούδα

  • 1 κσ.λικέρ Amaretto ή λίγες σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου-προαιρετικά

 

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

  1. Στο μίξερ χτυπάμε στην αρχή με χαμηλή ταχύτητα τα ασπράδια με 1 πρέζα αλάτι και με την μισή ζαχαρη σε σφιχτή μαρέγκα.
  2. Ανεβάζουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζαχαρη άχνη.
  3. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρυχνουμε μέσα την σκόνη από τα αμύγδαλα ανακατεύοντας τα πολύ απαλά με μια σπάτουλα.
  4. Άμα επιθυμούμε προσθέτουμε και το εσάνς πικραμύγδαλου ή το λικέρ για την γεύση.
  5. Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε μια λαδόκολλα και επάνω βάζουμε με μια κουταλιά  μεζεδάκια σε μια  απόσταση.
  6. Στο κέντρο βάζουμε από 1 αμύγδαλο και τα ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
  7. Μόλις κρυώσουν λίγο μπορούμε να τα σερβίρουμε με τον καφέ ;)
Σάββατο, 07 Απρίλιος 2012 00:00

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ -εύκολα

ΥΛΙΚΆ:

  • 1/2 κιλό αλεύρι

  • 1 κούπα ζαχαρη άχνη

  • 3/4 βούτυρο (λιωμένο και κρύο)

  • 1/4 κούπας χυμό πορτοκάλι

  • 1 αυγό στην ζύμη + 1 για την επικάλυψη

  • 1 κγ. μαστίχα κοπανισμένη

  • 1 κγ. σόδα μαγειρικής

  • 1 κγ. μπεικιν

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

  1. Σε ένα μπολ ρυχνουμε τον χυμό πορτοκάλι και προσθέτουμε την σόδα.
  2. Επομένως βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ζύμης και τα ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
  3. Τη ζύμη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
  4. Πλάθουμε σε διάφορα σχήματα μικρά κουλουράκια.
  5. Τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  6. Πριν το ψήσιμο τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό μαζί με 1 κσ.νερό.
  7. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Παρασκευή, 10 Φεβρουάριος 2012 12:57

ΜΠΙΣΚΟΤΑ Αγίου Βαλεντίνου

ΥΛΙΚΆ:

  • 3 κούπες αλεύρι

  • 1 βούτυρο ή μαργαρίνη μαλακή

  • 3 κσ.ζάχαρη

  • 3 αυγά

  • 2 βανίλιες

για την γέμιση: 1/2 βαζάκι μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα

για το πασπάλισμα: λίγη ζάχαρη αχνη

ΕΚΤΈΛΕΣΗ;

  1. Όλα τα υλικά ρίχνουμε σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μια ελαστική ζύμη.
  2. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά και την ανοίγουμε ένα φύλλο σε πάχος 1,1/2-2 χιλιοστά.
  3. Με μια μικρή φόρμα κόβουμε καρδιές και στα μισά κόβουμε με ένα μαχαιράκι στην μέση ακόμα πιο μικρές καρδουλες.
  4. Τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 10 λεπτά(ΑΈΡΑ).
  5. Όταν κρυώσουν τα μπισκότα,τα αλείφουμε με κόκκινη μαρμελάδα (ολόκληρα) και τα σκεπάζουμε με το μπισκότο με την τρυπούλα.
  6. Τα γεμιστά μπισκότα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Παρασκευή, 06 Ιανουάριος 2012 20:26

ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΠΟΛΩΝΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ (ΠΕΡΝΙΚΟΙ)

ΥΛΙΚΆ:

  • 250 γρ.μέλι

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες της χρήσεις

  • 200 γρ.βούτυρο

  • 1 κούπα ζάχαρη

  • 3 αυγά

  • 1.5 κγ baking pawder

  • 1 κγ.αμόνια

  • 2-3 κγ.κανέλα

  • 1/2 κγ.γαρίφαλο

  • 1/2 κγ.μοσκοκάρυδο

για την επικάλυψη: γλασο σοκολάτας

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

  1. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο,το μελί και τη ζάχαρη μαζί ανακατεύοντας τα λίγο.
  2. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  3. Ύστερα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά,ζυμώνοντας τα με το χέρι μια ΌΧΙ πολύ σφιχτή ζύμη.
  4. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 1/2 ώρα περίπου-για να ξεκουραστεί.
  5. Μέτα ανοίγουμε 2 φύλα σε πάχος 1/2 εκατοστού και κόβουμε μπισκότα σε διάφορα σχέδια.
  6. Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 10-12 λεπτά μόνο!
  7. Όταν κρυώσουν-τα αλείφουμε με γλασο σοκολάτας ή με λευκό γλασο απο ζάχαρη άχνη.
  8. Αυτά τα μπισκότα διατηρούνται για πολύ καιρό και όσο περνάνε  οι μέρες γίνονται όλο και πιο μαλακά.

 

 

(Αυτή συνταγή είναι της Μαργαρίτας)